BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
22 ARALIK 2008 / 13:34

Kafesler Boşalsın Tom Regan

Sevgili Yedikule Ailesi ;

Biliyorsunuz " Ünlüler ile sohbet " köşemizi yaklaşık 4 senedir keyifle hazırlıyorum, ancak bu sefer kendimi çok şanslı hissediyorum. Çok önemli bir konuğum var. Biraz uzaklardan ama biz onun bir çok fikrini yakından biliyoruz.

tomregan3.jpgTom Regan ... Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesinde bir felsefe profesörü.

Hayvan hakları konusunda Dünya'nın entellektüel lideri olarak tanınıyor. Ilk kitabını  "The Case of Animal Rights" (1983) adı ile yazmıştır.

Tom Regan'ın diğer çalışmaları: The Struggle for Animal Rights (1987), Defending, Animal Rights (2001), The Animal Debate (2001), Animal Rights, Human Wrongs(2003), Empty Cages. Facing Challenge of Animal Rights / Türkçesini Kafesler Boşalsın. Hayvan Haklarıyla Yüzleşmek(2006) adı ile okumuştuk.

Profesör Tom Regan ile sizler için sohbet ettik. Umarım keyifle okursunuz.

*** Soruları hazırlama döneminde benden desteğini esirgemeyen değerli arkadaşlarım , Sinan İzmir , Tülin Karabeyoğlu ve Cem Ceboğlu'na teşekkür ederim.

Tolga ÖZTORUN

Yedikule Hayvan Barınağı

Gönüllü Muhabiri

Roportaj       : Tolga ÖZTORUN

Konuğumuz   : Tom Regan

Resimler        : Tom Regan özel arşivi

Çeviri            : Tolga ÖZTORUN

Sevgili Profesör Tom Regan ,

kafesler-bosalsin.jpgÖncelikle bize zaman ayırdığınız için size sonsuz teşekkürler.

TÖ : Klasik bir başlangıç olacak ama Türkiye'deki Hayvan Hakları Savunucularının içinde belki de kitap ve makalelerinizi okumamış bir kaç kişi kalmıştır, Bu baş yapıtları bize sunan Tom Regan kimdir ?

TR :Kısaca anlatmam gerekir ise 28 Kasım 1938 yılında Pittsburgh , Pennsylvania da doğdum. Hayvan hakları konusunda uzman bir profesör doktor olarak yaşamıma devam etmekteyim. Evliyim. Kuzey Carolina Eyaliyet Üniversitesinde emekli öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. 1967 ile 2001 yılları arasında eğitimime devam ettim.

TÖ : Dünya üzerinde kadın haklarının tamamen kabul görmesi iki yüzyılı bulmuş. Peki biz hayvan haklarının tamamen kabul edildiğini görebilecekmiyiz ?

TR : Tam olarak bende bilmiyorum. Kolay olmayacağına da eminim. Kısa da sürmeyecek, belki benim yaşantımda olmayacak ama kesinlikle inanıyorum ve hissediyorum : Bir gün...

TÖ : Günümüzde hayvan hakları kuramındaki en büyük engel nedir ?

TR : Bir ana sorun olduğunu düşünmek büyük bir hatayı doğurur. Ama bazı sorunlar olduğu da aşikardır. Listenin en başında gelen sorun " Cehalettir".

Bir sürü insane hayvanların varlık olduğunu bilmiyor bile. Tabiyki bir çok insane bu bilgiyi bilmek bile istemiyor. Eğer hakikatlere göğüs görebilirseniz , gözlerini başka yöne çevirmelerine engel olabilirsiniz. Bu red edişlerine nasil karşı gelebiliriz diye soracak olursanız eğer , Şimdi tek diyebileceğim bu bataklıktan kurtulmanın tek yolu karşılarında dimdik durmaktır. Yılmadan ve vazgeçmeden sonuna kadar dimdik durmak gerekiyor.

Burada endustri sozculeri ve hukemet gorevlileri tarafindan verilmis asilsiz guvenceler var. Biliyorsunuz ,hersey nasil iyi olacak ,hayvanlar nasil insanca sartlarla tedavi edilecek..Biz biliyoruz ki bunlar yanlis ama bir cok insan bu soylenenlere inaniyor .Bu da bir diger buyuk engel.

TÖ : Avrupa'da " medical research modernisation committee" ' nin deneylerde hayvan kullanımın deneyin güvenilirliğini azalttiğini öne surerken diger yandan kitabinizda da yer bulan modern teknolojik yontemlerin guvenilir veekonomik oldugu savini destekliyor.

Size gore hayvan haklari savasiminda bu ve benzeri argumanlar ne kadar başarılıdır?

TR : Bence her tartışma Hayvan deneylerinin azalmasına yardımcı olur,fakat tabii ki asıl önemli tartışma hayvan hakları ile ilgili resmi başvurulara dayananlardır.

Kalıcı izler bırakmanın yolu yasal başvurulardan geçer.Bu hiç bir zaman unutulmaması gereken en önemli gerçeğimizdir. Bazen hiç ummadığınız bir yazı veya e posta hiç beklenmedik olumlu sonuçlar doğurur.

tomregan4.jpgTÖ : Sizce bazı hayvan haklari savunucularının laboratuarlarda ki hayvanların hiç değilse daha insanca ve sorumlu bir şekilde barındırılmasıve kullanılması, yani deney hayvanlarının kısmi refahı için savaşmaları hayvan hakları savunusuyla çelisen bir durum mudur?

TR : Genel olarak hayvanlara labaratuarlarda iyi davranıldığına ve ilk sırada bulunmadıklarına dair  kuşkulu bir şey  yoktur. Yaşadıkları yer ve koşul en önemli şeyler değilmidir ki ?

TÖ : Yerel anlamdaki hayvan deneylerini engelleme çalışma gruplarında öğrenci , akademisyen ve aktivistlerin rolü ne olmalıdır ?

TR : Biz hayvan hakları savunucuları olarak Dünya'daki tüm konular üzerinde aktivist ve bilgili olmak zorundayız. Savunulması gereken bir şey var mı ? Hemen ilgilenmeliyiz. Bu mücadeleyi hiç birimiz tek başımıza kazanamayız; kısacası, Bu mücadelede başarının sırrı birlik olmaktır.

TÖ : Bir gün gelip tüm insanlığın vejetaryen olacağına inanıyor musunuz ?

TR : 100% olmayacak sanırım . Neredeyse % 100 et yenen bir dünyada yaşıyoruz. Peki çok büyük bir kitlenin bir gün vejetaryen veya vegan yaşama tarzını deneyeceğine inanabilirmiyiz derseniz vereceğim cevam "Kesinlikle" 

Bu benim inancım , kanaatım ve umudum. Bugün olmayacağı gibi yarın da olmayacak. Bu gerçek evrim süreci zaman alacak. Bu son derece üzücü ama bundan asla kuşkum yok.Evrim bir gün sürecini kesinlikle tamamlanacak.

TÖ : Sevgili Tom Regan son olarak çok merak ettiğim birşey soracağım size , bir gün tüm Dünya'yı empatinin saracağına inanıyor musunuz ? Hala umudunuz var mı ?

TR : Sevgili Tolga, Umutlu olmaya mecburuz. Kendi hayatımızda öncelikle empatiyi geliştirmeli ve içimizde büyütmeliyiz. Ve hiç birimizin mükemmel insan olmadığını bilmeliyiz. . Eğer empatiyi biz içimizde yetiştirebilirsek diğerleri neden yapamasın ?

Bence bu gerçekçi olmayan bir umut değildir. Önce inanmamız gerekiyor.

TÖ : Refahları için birlikte savaş verdiğimiz tüm hayvanlar adına size teşekkür ederiz .

TR : Sevgili Tolga seni tanıdığım için çok mutluyum. Yolunda başarılar dilerim.

tom-regan1.JPG