BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
19 HAZİRAN 2008 / 16:58

Yuvadan düşen kuşlar için ilk çözüm

Yuvadan Düşen Yavru Serçeler İçin İlk Çözüm

Elif Hanım'ın bir yavru serçe için beni aradığı günü dün gibi hatırlıyorum. Bir umutla bir yavruyu doğaya kazandırmak çabasındaydık ve bu çabamızda her zaman başarılı olamadığımızı bir kez daha gördük. Malesef o yavruyu kaybetmiştik. Tekrar tekrar düşündüm, tavsiyelerimizde ne eksikti diye...  İnsan elinde, yaşama olasılıkları çok düşük. Bir kuşun anne ve babasının yerini tutamıyoruz. Yardım etmek istiyoruz ama hep, bir şeyler eksik kalıyor.

Verdiğim tavsiyeleri uygularken bir kez daha düşündüm. Yuvadan düşen kuşları "Tekrar yuvaya koymaya çalışın" diyorum. Yavrunun tekrar düşebilme olasılığı var. Anne eğer yavrusunda genetik bir kusur bulduysa, onu yuvadan atmış olabilir. Ya da bu yavru çok hareketli ve zamanından önce uçmak istiyor ve yuvadan bir an önce uçmaya çalışıyor. İlk uçan yavruyu gören, diğer az gelişmiş yavru da bir güvenle yuvadan kendini uçacakmış gibi atabiliyor. Yuvanın yakınında tehdit eden başka bir hayvan varsa, yine ebeveyn kuşlar yavruları korumaya çalışırken, yavrular yere düşebiliyor. Sonuçta yere düşen iki yavrunun başında bir kedi, bir martı dolanırken, siz olaya müdahale ediyorsunuz.

"Yaşamaları için ikinci şansı nasıl verelim?" diye sorarken, her gün daha iyi fikirler geliyor insanın aklına. 14 Haziran 2008 Cumartesi sabahı 2 serçe yavrusu, sanıyorum ki; yeterince büyüdüklerini zannedip, bir güvenle yuvadan uçamaya çalışmışlar. Fakat ağacın dibine düşmüşler ve kedilerimizden biri onların yanına gitmiş. Kedinin başında iki serçe kendi canları pahasına kedinin başına üşüşmüşler. Annem farketmiş durumu ve kurtarmış yavruları, sonra hemen beni aradı.

nilay010.jpgHemen bir muhabbet kuşu yuvalığı aldım, kuşları içine koydum. Büyük olan yavru yine uçmaya çalıştı ve komşunun bahçesinde tekrar yere düştü. Anlaşılan, uçmaya hazır değildi.

Düşen büyük yavruyu hemen yakaladım, anne kuşun ağzını sokabileceği aralıklara sahip plastik kaplı tel buldum. Yuvayı uzanabileceğim ve her gün kontrol edebileceğim bir yüksekliğe koydum. Yuvayı sabitlemek için, koli bantı kullanabilir ya da binanızın duvarına bir çivi çakmanız gerekebilir. Hemen aç kaldıkları süredeki enerji kaybını telafi etmek için, dekstroz çözeltisinden damla damla içirdim ve yuvaya yerleştirdim. Yavru kuşlar, atlayıp zıplayıp yere düşmüyor ve anne-baba kuşlar gelip, gidip besliyorlar. Ayrıca meraktan yuvadaki bantlara yapışan mamaları inceledim. Yavrularına, ekmek kırıntıları, beyaz dut, kanatlı karınca, böcek parçaları getiriyorlar. Plastik tel, mamalardan çok kirlenmiş durumda. İyi beslendiklerini biliyorum.

Akşam ezanına kadar yani hava kararıncaya kadar besliyorlardı. Bu da "Gün saatlerinde besleyin" tavsiyemizi tekrar doğruluyor.

Bugün 19 Haziran 2008 Perşembe ve az önce plastik teli kaldırdım ve büyük yavru az önce yuvadan uçtu. Yuvadan çıkar çıkmaz baba kuş onunla havada yanyana geldi ve aynı dala kondular. Çok büyük bir mutluluktu. Küçük yavru daha pasif olduğundan ilk yavruyu bir süre daha yuvada tutmuş oldum. Bu sayede büyük yavru çok fazla "CİİİKKK" diyerek anne-babayı çağırdı ve beslenme olasılıkları arttı ve daha önemlisi küçük yavru için yaşama şansı arttı. Teli tekrar kapattım, şimdi ebeveynler bu yavruyu da büyütecekler. Umarım bir aksaklık çıkmadan onu da uçarken göreceğiz.

nilay011.jpgİlk yavrunun uçma videosu http://www.piknitube.com/ adresinde. Benim ismimi yazıp bulabilirsiniz.

Siz de yaptıklarımı aynen uygulayabilirsiniz. En önemlisi bu yuvayı yaptıktan sonra gözlemlemeniz gerekiyor.

Gün içerisinde eğer yavrular seslenmezse ve ebeveynleri onları bulamazsa, o zaman elde beslemeniz gerekecektir. Bunun için öncelikle sabırla gözlem yapmanız ve durumdan emin olmanız gerekiyor.

Not: TEL KAFES kullanmanızı tavsiye ETMİYORUM çünkü, yavrunun yeni çıkan tüyleri tellere takılıp kırılabilir. O tüylerle de uçması zorlaşır. Karton, plastik, tahta alaşımlı kutular seçerek, üzerlerine yeterli sayıda delik ve aralık açmalısınız.

YUVADAN DÜŞEN MARTI VE KARGA YAVRULARI

Aile olarak çete ya da mafya gibi yaşayan bu iki tür, yavruları konusunda çok hassastırlar. Uçma zamanı geldiğinde, yavru uçamaz da yere düşerse, ailece toplanırlar. Sokakta bir yaygara kopar. Yere düşen yavruya kim yaklaşırsa kafasına doğru pike yapmaktan çekinmezler.

Hemen koşarak, yavruyu bir havluyla kapmanız gerekiyor ve hemen en yakın çatıya koymalısınız. Çatıya yavruyu koyar koymaz, hızlı adımlarla kaçmanızı öneriyorumJ Bunun için korkusuz aile bireylerinizden yardım isteyiniz.

Umuyorum ki her şey yolunda gider ve ikinci şanslarını iyi kullanırlar!

YUVADAN DÜŞEN BAYKUŞ YAVRUSU İÇİN KARAR

nilay012.jpgHer tür kuşun büyütülme şekli farklıdır. Hasdal Kışlası'ndan telefonla arandım. Bir baykuş yavrusu bulduklarını ve gözlemleri sonucu, annesini 3 gündür göremediklerini ifade ettiler. Yuvaya tekrar koymuşlar ama ertesi gün yavru tekrar aşağı inmişti. Annesiyle buluşabilseydi, yavru için en iyisi olacaktı.

Bazı baykuş türlerinde yuva zaten yere yakın bir yerdedir. Yavrular ilk bir ayın sonunda yuvadan aşağı inebilirler ve anneleri onları koruma altına alır. Yerde beslemeye devam eder. O bir Kulaklı Orman Baykuşu yavrusu (Asio otus). Yurdumuzda koruma altında olan bir baykuş olması nedeniyle, onun diğer avcı hayvanlar tarafından öldürülme riskini göze alamayacağımıza karar verdik. Teslim aldım ve şimdi özenle büyütüyorum. Hemen Milli Parklar'a teslim aldığıma dair haber verdim. 2 ay sonra aynı bölgeye salmayı planlıyoruz. İki aylık misafirlik döneminde ona çıkardığı tehdit seslerinden dolayı "DAKTİLO" diyeceğiz. Haydi Daktilo, bir an önce büyü, DOĞA ANA seni bekliyor...

Tüm yaşayanlara Selamlar, Sevgiler,

Nilay Tezsay

NOT: Lütfen "Yabani Kuşları" sadece hoşunuza gidiyor diye esaret altına almayın, hem yasak, hem de günah. Onlar ormandaki fare ve yılanları avlayarak, doğanın dengesini koruyorlar. Lütfen siz de bir tane daha eksiltmeyin. AYRICA aç değilseniz, av yapmayın! Zevk için AVLANMAYA bir son verin artık!