BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
25 AĞUSTOS 2008 / 10:58

Yabani Hayvan Hastanesi’ndeki Menüler

Hayalini kurduğumuz Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi'nde değişik türden hastalarımız olduğunda onlara neler yedireceğiz?

2005 Eylül ayında Yunanistan'ın Aegina Adası'na yola çıktık. Arkadaşlarımla Sirkeci'den bir trene bindik, Selanik'te durakladık ve Atina'ya vardık. Daha sonra gemiyle adaya ulaştık ve EKPAZ Hellenic Wildlife Hospital'ı ziyaret ettik. Bu merkez 1000 tane kuşu barındırmasının yanı sıra, kaplumbağa, kokarca, tilki, kirpi, gelincik, iguana gibi türleri de barındırmaktaydı. Bizler orada kaldığımız sürede, gönüllü yardım ekibine katılarak, hayvanların menülerini öğrendik. Şimdi de sizlerle, meslektaşlarımla ve acil durumda bu hayvanlara yardım amaçlı bakacak olan iyi kalpli insanlarla paylaşıyorum. Unutmayın ki; evde bu hayvanları barındırmanız bir suçtur. Ancak bulunduğunuz bölgeye bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden alacağınız izinle tedavisi sonlanıncaya kadar sizinle kalabilir. Bir Veteriner Hekim'e muhakkak göstermelisiniz, sizin fark edemediğiniz iç ve dış parazitler, size bulaşabilecek hastalıklar konusunda önlemlerinizi almalısınız. İlgili Veteriner Hekim, her hayvan konusunda uzman olmayabilir, olmak zorunda değildir, fakat bu konuda uzman olan isimlere ulaşmanızda size bir anahtar olacaktır.

Şimdi yabani dostlarımızın kafesler ardında neler yediklerine bakalım...

Tilki
Büyük bir kase kadar (çorba kasesi) yemek verilir. Kuru kedi maması, büyük bir parça kemikli et, eğer varsa yumurta, yoğurt verilebilir.

Not: Domates, salatalık, portakal asla verilmez!!!

İguana
Yapraklar ve yumuşak meyveler küçük parçalara bölünerek verilir. %20'si dolmalık biber olabilir. Havuç, salatalık, kırmızı küçük turplar blenderla küçültülür ama çok verilmez. 

Not: Yemek olarak ıspanak, lahana, marul yaprakları, domates, kiraz verilmez.

Kaplumbağa
Sebze ve meyve verilebilir.

Not: yemek olarak ıspanak, marul yaprakları ve salatalık verilmez. Bebeklere domates verilmez.

Kumru
Tohum verilir. Kanarya yemi olabilir. Yavruya ıslatılmış, blenderda ufaltılmış kuru kedi maması enjektörle verilir.

Güvercin
Mısır verilir. Kanarya yemi, buğday verilebilir.

Karga
Kuru kedi maması, yoğurt, küçük meyve parçaları ya da domates verilir. Eğer varsa bir tane yumurta verilir. Eğer kemikli et yuuşaksa, verilir.

Martı
Su dolu bir kabın içine kuşbaşı olarak kesilmiş et konulur. Bir öğünde el ayası büyüklüğünde et yiyebilirler.

Gelincik
Yoğurt, kuru kedi maması, bir parça kemikli et ve meyveler verilebilir.

Haftada 2 kez haşlanmış et ve pilav verilebilir.

Not: Domates, salatalık verilmez.

Maymun (Minyatür)
Bir küçük kaşık yoğurt, 3-4 küçük parça et ya da 5-6 un kurdu, 3-4 parça meyve.

Rakun
Bir büyük kaseye (çorba kasesi) ; 4 dilim elma ya da büyük bir dilim kavun ya da bir portakal koyulur. Bir kutu küçük yağsız yoğurt ve haftada iki kez küçük bir parça yağsız et ya da haftada iki kez  3 tane orta boy balık ya da bir tane pişmemiş yumurta verilir.

Kokarca
Yağsız yoğurt, meyve ya da marul ya da dolmalık biber verilir. Yağsız küçük bir parça et verilir.

Not: Domates, salatalık, küçük kabak asla verilmez.

Sincap ve Chipmunk
Tuzsuz bir kap fındık verilir. Bir kap dolusu küçük parçalanmış meyve ve eğer varsa, sert ekmek verilir.

Tavşan
Tavşan yemi, sert ekmek, lahana ya da marul verilir.

Dikkat!!!

Her gün yanlarında bir kap taze su olmalıdır. Dünden kalan su varsa, o boşaltılır ve taze su konulur. Sıcak havalarda iki kap su koymanız gerekebilir. Yemek ve su kabı olarak toprak ve kalın güveç kapları tercih edebilirsiniz, kolay yıkanabilir olmalılar ve deterjan artığı bırakmamalısınız. Kafesin, kutunun içi gözlemlenir. Dışkı ve idrar miktarı kontrol edilir. Hareketleri her gün not edilmelidir, sakin mi yoksa agresif mi? Sıradışı bir tavır sergiliyorsa bu psikolojik ya da fizyolojik bir problemin habercisi olabilir, vakit kaybetmeden hemen veteriner hekimle irtibata geçiniz.

Sevgilerimle Sağlıklı Günler Dilerim,

Nilay Tezsay