BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
12 ARALIK 2007 / 14:15

Kuş Acil Durumu

İçinde bulunduğumuz ayda etrafta bir çok kuş yavrusu ilk uçuş derslerine başlıyor. Kimisi uçuyor, kimi bir kediye akşam yemeği oluyor, kimi de düştüğü yerden ebeveynlerinin himayesinde yaşamaya devam ediyor.

Yavruları kurtarma iç güdümüze hakim olamaz ve ilk yavruyu ellemeye kalkışırsak yanlış bir harekette bulunmuş olabilirsiniz. Bunu önlemek için size biraz aydınlatalım. Eğer yavru bir kuş görürseniz, ilk önce ailesinin yakınlarda olup olmadığını gözetletyiniz. Eğer ebeveynleri o zaman içinde yoklarsa bir kaç saat gözlemlemeniz gerekebilir. Belki yem bulmaya gitmişlerdir. Eğer anne babası oradaysa ve korumaya çalışıyorlarsa dokunmamanızda yarar vardır. Eğer kedilerin kolay saldırabilşeceği bir yerdeyse, ebeveynlerinin göreceği şekilde yavruyu bir bezle alıp yükseğe, ağacın tepesindeki dala, çatıya koyabilirsiniz. Yavruyu çok uzun süre ele tutmayın ki kokunuz sinmesin. Karga ebeveynlerine dikkat, birden teşkilatlanıp üzerinize saldırabilirler ama cesur olup onlara yardım ettiğinizi haykırın ve hızlıca yavruyu yukarı çıkarın.

Yuvadan atılan bir yavru bulduysanız yuva yakındaysa yuvaya koymaya çalışın, annesi tekarar atıyorsa bu o yavrunun bir problemi olduğunu gösterir, o zaman yavruyu alabilirsiniz.

Yavru enerjisiz kalmış olabilir. Eczaneden hemen %5'lik dekstroz solüsyonu alın ve 2'lik enjektöre biraz sıvı çekin. Gagasının yanına birer damla sıkın. 2-3 damlayı eğer içtiyse mola verin. 1 saat sonra tekrar edin. Bir an önce bizlere ulaşın. Böcek maması bende var. Yavruysa çok sık ilgi gösterilmeli ve sık beslenmesi gerekiyor. Yanlız bırakmak ölümüne sebebiyet verir. Vucut ısısının sabit tutmak için pamuğa, elyafa sarılabilceüği bir yuva yapmaya çalışın. Ampulle ısıtmaya çalışın ama hayvanın uzağına konulmuş olmalı, siz farketmeden hayvan sıcaktan yanabilir ve vucut suyunu kaybettigi icin ölebilir.

Şehre yakın yerlerde ve şehir içinde en çok bulunan yavrular ise, ebabil, kırlangıç, saksağan, kukumav, martı, karga ve yavrularıdır. Türlerin yeterince tanınmaması nedeniyle telefonda şahin bulduğunu söyleyen kişilerden çoğu kez, kerkenez ve ebabil, atmaca bulduğunu söyleyenlerden de ebabil aldık.

 

Hemen fotoğraflarla bu türleri tanıyalım:



Kırlangıç


Kerkenez


Kukumav


Gümüş Martı


Saksağan


Karga


Nilay Tezsay

Ulaşabileceğiniz Veteriner Hekimler:
İstanbul Un. Veteriner Fak Cerrahi Prof.Dr.Serhat Özsoy,
hafta içi 09:00 -15:00 muayeneye getirerek görüşebilirsiniz.

İstanbul Un. Vet Fak Vaşak Kulübü, protokol gereği tedavi ve bakım yapmaktadır.

İstanbul Darıca Hayvan Bahçesi, protokol gereği tedavi ve bakım yapmaktadır. İstanbul Vet hek Nilay Tezsay, VetVoc ismiyle facebook üzerinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul WWF TR Vet hek Ahmet Emre Kütükçü, ofisten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Medikovet Vet Kliniği, randevuyla ulaşabilirsiniz.

İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Mavişehir Vet Kliniği Vet Hek Kutlu Dayıoğlu

İzmir Medicapet Vet Kliniği Şerif Tuğrul Kunt

Kıbrıs Yakın Doğu Ün. Vet Hek Nilüfer Aytuğ için önce fakülteyi arayınız.

Kıbrıs Yakın Doğu Ün. Vet Hek Hüseyin Cihan için önce fakülteyi arayınız.

Ankara Vet Fak Cerrahi Prof.Dr. Ümit Kaya

Kars Kuzey Doğa Derneği Vet hek Ayşegül Çoban, dernek üzerinden ulaşabilirsiniz.

Van 100.yıl Uni Vet Fak Lokman Çağırıcı

Erzurum Atatürk Ün Vet Fak

Vet Hek Mümin Gökhan Şenocak

Samsun 19 Mayıs Ün Vet Fak Cerrahi Prof Dr.Özlem Nisbet

Manisa Turgutlu Vet Hek Bilal Birlik.

Diğer Destek Verenler:

Hayvansever Dernekler: Doğa Derneği
Trakuş
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu

Ak Karınlı Ebabil