SU HAYAT KURTARIR
Sıcak yaz günlerinde yapmanız gereken en önemli şey, sokak hayvanları için su koymaktır. 5 lt pet şişelerini ortalarından keserek alt kısmını sokak hayvanları için su kabı olarak hazırlayabilirsiniz. Bu su kaplarının üzerine
HAYTAP'ın (
http://www.haytap.org/ ) hazırladığı aşağıdaki etiketi yapıştırırsanız su kabını başkalarınında doldurmasını veya en azından çöp sanılarak atılmamasını sağlarsınız.
Öneriler
- Tüm seçenekleri gözden geçirmeden hayvan sahiplenmeyiniz.
- Evinize aldığınız ve bakamayacağınızı düşündüğünüz hayvanları sokağa bırakmayınız.
- Elinizden geldigince ikamet ettiğiniz yerlere yakın barınak ve derneklerle irtibata geçerek çalışmaları hakkında bilgi alınız. Bölgeniz için daha yapıcı çalışmalar yapmaları için teşvik ediniz.
- Hayvan almaya karar verdiğinizde, hayvan hastanelerdeki ilanları, barınakları ziyareti, çevrenizdeki sokak hayvanlarını sahiplenmeyi öncelikli tutunuz.
- Çevrenizdeki sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılatınız. (Veteriner hekimlerden kısırlaştırma kampanyası )
- Kontrolsuz üreme, sokak hayvanları için olduğu kadar insan yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir.
- Yetkililerin kısırlaştırma/aşılama çalışmalarına yardımcı olunuz.
- Petshop'larda veyahut da hayvan satılan yerlerde gördüğünüz olumsuzlukları yetkililere bildirmekten çekinmeyiniz.
- Aşılı ve secereli olarak satılan ve hasta olan hayvanları petshop'lara geri vermeyin ve aşı belgesi veren veteriner hakkında sikayette bulunun.
- İmkanlarınız el verdiğince hukuk literatürünü gözden geçirerek sizin ve de hayvanların sahip olduğu haklar hakkında bilgi edinin. (Hayvanları Koruma Kanunu)
- Sahipsiz hayvan sorunun kaynağı biz insanlarız. Bizler sorumluğumuzu üstlenmediğimiz sürece bu sorunların sonu gelmeyecektir.
-
-
Stray Hearts, PAN
Protection of Animals in Need
Sokağınızdaki hayvanlara günde 5 dakika ayırarak çok, daha mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz
Önce sokağın uygun bir yerine bir kap temiz su koyun.
Su, yaşamdır. Birçok sokak hayvanı su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Su, bir hayvanın hem sağlığı hem de temizliğine devam edebilmesi için gereklidir. Sokak kedilerinin kirli görünümlerinin sebeplerinden biri de su bulamayışlarıdır. Güvende olmayan ve tükürüğü ile kendini temizleyecek kadar su içememiş olan bir kedi kendini temizlemekten uzak durur. Kuşlar ve köpeklerde sizin yapacağınız bu küçük vahadan faydalanacaklardır. Sokak hayvanları için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir su kabı yapabilirsiniz. Daha sonra su kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Sizin gibi hayvan dostları ile işbirliğine giderek su kabının her gün taze su ile dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada su kabının kirli ya da pis olması halinde ya kabı temizlemeyi ya da yeni bir kap ile değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Evde artan ama bozulmamış yiyecekleri temiz bir kap içinde sokağın uygun bir yerine bırakın.
Hepimiz öyle veya böyle yenmeyen yemekleri çöpün derinliğine boşaltma kolaylığını tercih ederiz. Oysa ki yemek pişerken artan ya da yenmeyip kalan yemekler sokak kediler için altın değerindedir. Ama artan yemekleri kedilere verirken dikkatli olmalısınız. Bozulmuş yemekleri kesinlikle sokak hayvanlarına vermeyin. Hatta bozulmuş yemekleri çöpe atmak yerine tuvalete dökmelisiniz. Zira çöplüğü karıştıran hayvanlar için bozulmuş yemekler öldürücü olabilir. Sokak hayvanlarına yemek verirken çevreyi de kirletmemek adına yemekleri mümkün olduğunca bir kap içinde verin. Sokak hayvanları için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir yemek kabı yapabilirsiniz. Daha sonra yemek kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Eğer sokak hayvanları için daha fazla emek harcamak isterseniz (ki ne kadar faydalı bir iş yapmış olursunuz), onlara yemek de pişirebilirsiniz. Bir parça et ile pişirilmiş makarna ya da marketten getirirken kırılmış yumurtalardan yapılma bir omlet sokak hayvanlar için ne kadar faydalı olacaktır.
Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yardımcı olun.
Kısırlaştırma veteriner desteği gerektiren bir operasyondur. Bu sebeple maddi bir destek gerekmektedir. Bununla birlikte
birçok veteriner sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çabalarına ciddi destek vermektedir. Tek başınıza ya da sizin gibi hayvan dostları ile birleşerek sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kısırlaştırma açısından öncelikle erkek hayvanların tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Zira erkek hayvanların kısırlaştırılması hem daha ucuz hem daha kolaydır. Erkek bir hayvanın kısırlaştırıldıktan bir gün sonra günlük yaşamına dönebilirken dişi hayvanların kısırlaştırılması tam bir operasyon gerektirmekte ve dişi hayvanların günlük yaşama dönebilmesi için en az bir hafta kontrol altında tutulması gerekir. Eğer dişi hayvanları kontrol altında tutabilme imkanınız varsa tabii ki dişi hayvanları da kısırlaştırabilirsiniz. Ama kontrol süresi boyunca çok dikkatli olmalısınız. Kısırlaştırma operasyonu öncesinde sokak hayvanlarını yakalamaya çalışırken nazik ve dikkatli davranmalısınız. Operasyon sonrasında mutlaka minimum kontrol süresi boyunca onu gözetiminiz altında tutmalı ve sokağa bırakmamalısınız. Özellikle anestezi sonrasında hayvanların bilinçleri tam açık olmadığından ayılana kadar olası kazalara uğramamaları için kapalı tutulmaları gerekir. Ayılma süresi boyunca su veya yiyecek verilmemelidir.
İstanbul'un bir türlü önüne geçilemeyen sokak hayvanları problemine İstanbul Veterinerler Odası kalıcı bir çözüm üretme yolunda ilk adımı attı. Şehrin bütün semtlerinde yaşayan, mahalleli tarafından iyi-kötü bakılan ve üremesine engel olunamayan sokak hayvanları bir kampanya ile kısırlaştırılacak. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, kendilerine bağlı 220 kliniğin katıldığı kampanyayla bir yıl içinde en az 5 bin hayvanı kısırlaştırmayı hedefliyor. Ancak kampanyanın verimli olabilmesi için İstanbulluların da destek olması gerek.
Veteriner hekimlerden kısırlaştırma kampanyası →
Hasta sokak hayvanlarının sağlık desteği almasını sağlayın.
Hasta sokak hayvanları tamamıyla sizin yardımseverliğinize muhtaçtır. Onlara sağlayacağınız sağlık desteği yaşam kurtarıcıdır. Eğer veterinere götürme imkanınız yoksa ve size yakınlık gösteriyorsa (tutabiliyorsanız), yaralı bir sokak hayvanı eczanede satılan Betadin gibi acıtmayan tendürdiyotlar ile pansuman yapabilir, tahriş olmuş akan gözlerine yine eczanede satılan antibiyotikli göz damlalarından damlatıp göz pomadı (Teramicyn) sürebilirsiniz. Ama en doğru çözüm onun bir veterinerce görülmesini sağlamaktır.
Sokak hayvanları için doğal barınaklar oluşturun ya da mevcut barınaklarını korumaya çalışın.
hayvanlar sessiz ve güvenli köşeleri severler. Aslında hayvanlar için barınak oluşturmak sanıldığı kadar da zor bir şey değildir. Çevrenizdeki olanakları gözden geçirebilirsiniz. Mutlaka onlar için güvenli bir köşe bulabilirsiniz. Özellikle kış aylarında hiç bir şey yapamıyorsanız naylon poşetlerle kaplanmış paket kutularını sokağın güvenli ve ıslanmayan yerlerine bırakarak uzun soğuk kış gecelerine karşı onlara bir parça daha koruma sağlayabilirsiniz. (Geçen kış balkonumuzda A4 kağıt kutularını Migros'un naylon poşetleri ile kaplayıp üç dört tane kedi evciği yaptık. Biraz paket bandı, makas sayesinde yaptığımız ve kışa karşı koruma sağlayan bu evcikleri balkona koyduk. Diyebiliriz ki, her kutuda iki kedi sığışmaya çalışarak soğuk kış gecelerini bir ölçüde olsun rahat geçirdiler.)
Kaynak: kedimveben 'den alıntılar yapılmıştır
Bir de İbrahimağada bir klinik var.
İbrahimağa'da Nautilius'un karşısındaki bir klinik var. Kısırlaştırma merkezi olarak değil, klinik hizmeti veren bir bakım merkezi. Sokak hayvanları ücretsiz olarak kısırlaştırılıyor. Çok yakında röntgen cihazı gelecek. Kırık operasyonlarına da başlayacak. Orada 2 hekim ve 1 teknisyen arkadaşımız bulunuyor. Yaralı yada kısırlaştırmak istediğiniz sokak köpekleri, kedilerini buraya getirebilirsiniz.
Telefon: 216 336 70 77