BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
02 ARALIK 2007 / 21:22

Üreme ve Çiftleşme Dönemi

→Köpekler ilk kez ne zaman çiftleşebilirler ?

Dişi köpeklerde çiftleşme yaşı 12-18. aylar erkek köpekler içinse 18. ay normaldir.Yani erkek ya da dişi köpeğimizi 18 aylık yani birbuçuk yaşını tamamlatmadan çiftleştirmemeliyiz.

→ Dişi ve Erkek köpeklerde fiziksen olarak en uygun çiftleşme zamanı ne zamandır ?

Aslında birinci sorudaki cevabın aynısını vermek gerekir.Ek bilgi olarak şunu söyleyebilirim:Köpekler ergin ağırlıklarına ve büyüklüklerine eriştikten birkaç ay sonrasında ilk oestrus dönemine girebilirler.Bu küçük ırk köpeklerde biraz daha erken olabilir.Ayrıca dişi köpekler erkeklere göre daha önce pubertas gösterirler.

→ Peki bu köpeğimiz bu dönemden daha önce çiftleşirse ne gibi sorunlar yaşanır ?

Bir kere şunu unutmamak lazım, daha henüz kendisi gelişimini tamamlamamış bir canlıdan bahsediyoruz.yaşayacağı sorunlar çoğunluk fiziksel olacaktır.Ve ayrıca ilerdeki dönemlerde üremeyle ilgili sorunları daha fazla yaşanacaktır.

→ Eş seçerken nelere dikkat edilmelidir ?

Eş seçerken en çok fiziksel özelliklerine bakmak lazım.Dişi köpekler kendilerinden daha iri köpeklerle çiftleştirilmemeli.Eğer mümkünse kendi ırkından olan bir eş seçilmeli.Çünkü maalesef toplum tarafından ırk karakteri gösteren köpekler daha çok sahipleniliyor.Dikkat edilmesi gereken başka önemli bir husus da çiftleştirilecek köpeklerden herhangi birisinin kalıcı bir hastalığının olmamasıdır.

→ Erkek köpeklerde çiftleşme dönemi ne kadardır? Çiftleşmek istediğini nasıl anlarız ?

Erkek köpeklerde sınırlandırılabilecek bir çiftleşme dönemi yoktur. Diğer bütün canlılarda olduğu gibi , erkek köpekler kızgınlık dönemindeki bir dişi köpekle her zaman çiftleşmeye hazırdırlar.

→ Dişi köpeklerin oestrus (Kızgınlık) döneminin süresi ne kadardır?

Dişi köpeklerde seksuel siklus dört dönemden oluşur.oestrus da bu dönemlerden birisidir. Bu dönem 3- 21 gün arasında değişir.ortalama 10 gün diyebiliriz.

→ Dişi köpeklerin oetrus (Kızgınlık) dönemini nasıl anlarız ? Bu dönemde özel olarak yapmamız gereken bakımlar var mı ?

Dişi köpekler kızgınlık (oestrus ) döneminden önce az önce bahsettiğim seksuel siklusun ilk aşaması olan proöstrüs dönemini yaşarlar. Bu dönemde köpeklerin davranışlarında değişme gözlenir. Huzursuzdurlar. Sık sık idrar yaparlar. Vajınadan kanlı bir akıntı gelir.bu dönem ortalama 10 gün kadar sürer. Proöstrus döneminde dişi köpekler erkek köpeklerle çiftleşmezler. Bu dönem hamileliğe hazırlık dönemi olduğu için vajınal yoldan alınabilecek hastalıklara dikkat etmek gerekir.

→ Dişi köpeklerin en uygun çiftleşme günü ne zamandır ? Yada başka deyişle bir kez çiftleşme ile hamile kalabilir mi ?

Proöstrus döneminden sonra dişi köpek erkeklere çiftleşmek için müsaade eder. Bu dönem östrus dönemidir. Yaklaşık 9-10 gün sürer. Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur. En uygun çiftleştirme günü kanama başladıktan yaklaşık 10 gün sonradır diyebiliriz.

→ Erkek köpekleri çiftleştirmeden önce dikkat etmemiz gereken şartlar var mıdır ?

Dişi köpeklerle aynı şartlar erkek köpekler için de geçerlidir.

→ Dişi köpekleri çiftleştirmeden önce dikkat etmemiz gereken şartlar var mıdır ?

Başlarda da belirttiğim gibi yaşına , erkek köpeğin fiziksel büyüklüğüne, ve hasta olup olmadıklarına dikkat etmek gerekiyor.

→ Köpeklerin çiftleşmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şartlar var mıdır ? Özellikle hazırlanması gereken şartlar var mıdır ?

Çiftleştirilecek köpeklerin stresten , kendilerine kaygı verecek olan ortamlardan uzak tutmak gerekiyor. Çiftleştirme konusunda ne erkeğe ne de dişiye baskı yapmamak gerekir.ilk defa çiftleştirilecek olanlara mutlaka daha önce çiftleşmiş bir eş bulmak gerekir. Eğer bulunamıyorsa çiftleşmeleri iki taraf içinde sabır isteyen bir durum haline gelir.

→ Köpeğimizin gebe olma olasılığı var ise beslenme düzeninde ve yaşama düzeninde ne gibi değişiklikler yapmamız gerekir ?

Gebeliğe bağlı olarak bir iştah artışı söz konusu olacağı için ve ayrıca hamileliğin son üçte birinde yani yaklaşık 45. gününden itibaren beden ağırlığı % 40 kadar artabilir. Hamile olduğunu düşündüğümüz köpeğimize ırkına uygun olarak yavru köpek mamaları ile beslemek en uygun davranış olur.

→ Köpeklerde gebelik süresi ne kadardır?

58 ile 72 gün arasındadır. Ortalama 65 gündür. Ovulasyondan önce çiftleşmiş ise bu süre 72 güne kadar uzar. Ancak ovulasyondan sonra çiftleşmiş ise bu da 58 güne kadar indirebilir.

→ Köpeklerde bir doğumda ortalama yavru sayısı ne kadardır?

Klinik tecrübelerimde 4 ile 11 arasında değişen sayıda yavru aldığım hastalarım oldu.

→ Köpeğimizin doğumun yaklaştığını nasıl anlayabiliriz ?

Bir kere bu konu ile ilgili olarak bir takvim tutmamız ve tahmini bir doğum tarihi saptamamız gerekir. Doğum başlamadan kısa bir süre önce köpeğin vücut ısısı düşer.Yaklaşık 24 saat sonra ilk sancılarını fark edebiliriz.Doğum başlangıcında hızla solumaya başlar ve huzursuz görünür.

→ Peki ya evde ansızın doğum vakti geldi . Yapacaklarımız nelerdir ? Köpeğimiz kendi kendine doğum yapabilir mi ?

Baştan beri konuşulan şekilde bir eş bulunmuş hamilelik sırasında kontrolleri yapılmış sağlıklı bir köpek kendiliğinden doğum yapabilir.doğum için temiz ve sessiz bir hazırlamanız daima faydalıdır. hayvan sahibi olarak birkaç parça temiz kuru havlu bulundurmanız her zaman iyidir. Çünkü anne yavrularını yeterince yalayamaz ise siz silerek yavruları kurutabilirsiniz. İlk yavrunun doğumundan önce yeşil renkli ve kanlı bir akıntı geldiyse hiç vakit kaybetmeden hekiminizi müdahale için yardıma çağırın . Aşırı bir ağrı , bitkinlik halleri , aşırı titreme , iki yavru doğumunun arasından birkaç saat geçmiş olması ve bu üre içerisinde hala sancısının olması gibi durumlarda mutlaka Veteriner Hekiminizden yardım talep edin.

→ Normal koşullar altında doğum yapan bir köpekte 2 yavru arasındaki maksimum bekleme süresi ne olmalı ?

Yaklaşık birer saat aralıklarla yavrular doğar.

→Doğumun sona erdiğini nasıl anlayacağız ?

Anne büyük oranda sakinleşir. Yavrularıyla daha fazla ilgilenmeye başlar.

→ Ve son olarak doğum sonrası köpeğimize nasıl bakmalıyız ?

Evde bir adet köpeğimiz var iken populasyonumuz arttı. Artık birkaç adet köpeğimiz var. Annenin sağlığını korumak en başta gelen görevimiz. Çünkü yavruları yaşatacak olan annemizdir bunu hiç unutmamamız gerekiyor. Hamilelik döneminde başladığımız yavru köpek mamasına devam edeceğiz. Yavrular mutlaka annenin ilk sütünden ( kolostrum ) ilk 24 saat içinde içmelidirler. Bu süt yavruları bir süre hastalıklardan koruyacaktır. Eğer yavru sayımız fazla ise beslenmeleri konusunda anneye yardımcı olmalıyız. Ve yapabiliyorsak yavruları gruplandırıp aralarında dönüşümlü olarak sırayla annelerini emmelerini sağlamalıyız. İyi beslenemeyen yavru gelişemeyecektir ve ölme tehlikesi taşır. Gerekirse dışarıdan besin takviyesi yapmalıyız. Dikkat etmemiz gereken başka bir husus anne köpeğin yavruları yalayıp tuvaletlerini yaptırıp yaptırmadığını kontrol etmektir. Beslenme dışında dışkılamak da yavrular için yaşamsal öneme sahiptir. Annemiz bunu yaptırmıyorsa iş başa düştü demektir. Ilık suyla ıslatılmış pamuklarla anal bölgelerine masajlar yaparak bu işlemi gerçekleştirmemiz gerekir.

Yeşil Park Veteriner Kliniği
Veteriner Hekim Ali Battal

Barboros bulvarı ressam Hamdi bey sk. no 8/a beşiktaş
0212 327 88 03
http://www.yesilpark.net/
mailto:yesilpark@gmail.com
yesilparkvet@yahoo.com