Kedi ve köpeklerde zehirlenme olayını tespit etmek oldukça güçtür. Hayvanın zehri aldığını görmüş olmak bir kanıttır. Ya da tahlil sonucu zehrin tespit edilmesi gerekir. Neyle zehirlendiğine dair klinik semptomlar birebir örtüşüyor ise ancak kesin tanıya gidilebilir. Bir de eğer hayvanın yediği yemek artıklarında bu zehir tespit edilebilirse zehirlenme teşhisi konulabilir.
Kedi ve köpeklerde zehirlenmeler bazı hastalıklarla karıştırılır. Örneğin idrar yollarının tıkanması sonucu üremi görülmesi yani ürenin kana karışması, ya da barsak parazitlerinden kaynaklı bir parazit toksikasyonu da gerçekleşebilir. Bunlar basitçe söyleyebileceğimiz ilk akla gelen ve hemen herkesin bildiği hastalıklardır.
Ancak bizim zehirlenmekten kastımız toksik yani zehirli bir maddenin dışarıdan alınması sonucu oluşan zehirlenmelerdir.
Hastalar eğer kısa süre içerisinde bir veteriner kliniğine ulaştırılır iseler gerekli önlemler alınarak kurtarılabilir.
Zehirlenmelerde zehrin nerden alındığının ve türünün bilinmesi hayat kurtarıcıdır.
Hasta sahipleri olarak dostunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız panik yapmadan doktorunuza ulaşmaya çalışın. Veteriner hekiminiz sizi bu konuda yönlendirecektir. Eğer hekiminiz size uzak ise ilk başta hayvanın nefes almasını kolaylaştırın. Örneğin dilini yutmuş ise dili dışarı çıkartın. Kusmuk vb. şeyler soluk borusunu tıkamış ise temizleyin. Kafa aşağıya gelecek şekilde ve kalbi üstte kalacak şekilde yatırın. Ve eğer tespit edilebilirse zehirlenmeye neden olan etkeni bulmaya çalışın, mümkünse ortamdan uzaklaştırın.
Zehirlenme vakalarında genellikle vücut ısısı da düşeceği için sıcak su torbası ile hastamızı ısıtmaya çalışalım. Eğer tam tersi bir durum söz konusu ise buz torbaları hazırlayıp vücut ısısı düşürülmeye çalışabilirsiniz.
Yeşil Park Veteriner KliniğiVeteriner Hekim Ali Battal
Barboros bulvarı ressam Hamdi bey sk. no 8/a beşiktaş
0212 327 88 03
http://www.yesilpark.net/mailto:yesilpark@gmail.comyesilparkvet@yahoo.com