BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
14 ARALIK 2007 / 14:18

Hayvan Deneyleri Ve Vardığı Sonuçlar Üzerine

Ülkemizde hayvan deneyleri aslında üzerinde pek durulmayan bir konu. Ve hatta Türkiye'de de yapılıp yapılmadığı konusunda bile çok bir fikir sahibi değiliz çoğumuz. Yapılıyor ise hangi alanlarda yapılıyor ve ne kadar ileri gidiliyor.

Bu konuda buradan bir tartışma başlatmak gerektiğini düşünüyorum. Yani hayvanlar üzerinde deney ne amaçla yapılır? Ve gerekli midir gerçekten de?

İnsanoğlu zekasını kullanma yönünde diğer canlı türlerine göre oldukça üstündür. Bunu kabul ederek başlamak gerekiyor. Ancak bu zekasını maalesef şimdiye kadar öyle pek de olumlu kullanmadığını düşünüyorum. Tarihe dönüp baktığımızda insanlık için olduğu söylenen pek çok girişimin insanlara karşı kullanıldığını görmekteyiz. Örneğin barut bugün için insana yöneltilmiş en acı buluşlardan biridir.

Tıp tarihi açısından bakıldığında henüz adının bile konulmadığı pek çok hastalığın kaynağı tespit edilememektedir. Orijin olarak ne hikmetse hep Afrika kökenli olarak gösterilmektedir. Ve ne gariptir ki bu Afrika kendi karnını doyurmaktan aciz olduğu halde bu sorumluluğa nasıl da sahip olabiliyor değil mi?

İnsanlık tarihinde erkek egemen toplumun başlaması ile kadınların daha geri plana itilmesi, tarih ilerledikçe feodal toplumunda zencilerin aşağılanması ve köleleştirilmesi, sonra dinler savaşında başka dinlerin birbirlerine üstünlük çabası, ardından ırkçı savaşlar...

Yani üstün olanın(!)kazanma isteği. Bütün bu tarih içerisinde hep kendini üstün tutan beyaz erkek toplum...

Ve bu beyaz erkek toplum kendisi için iyi olanı belirlemiş...

Kadınlar kullanılırken hayvan deneylerinden geri kalınmamış...

Feodal toplumda siyah ırk aşağılanıp köle olarak kullanılırken hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden vazgeçilmemiş...

Dikkat çekilecek bir şey daha var bu dönemde: Kilise her türden tıbbi araştırmayı yasaklamasına rağmen bu deneyler gerçekleştirilmiştir... Tam tersi durum İslam dininde mevcuttur. İlk başlarda bilimsel çalışmalar bu yönde iken daha sonra aynı durum İslam ülkelerinde de gerçekleşmiştir.

Şimdi bir soru soralım ve bu konuda bir ilerleme kaydetmeye çalışalım.

Hayvanlar ile insanlar aynı mıdır?

Cevap evet ise yani hayvanlara benziyor isek, hayvanlar üzerinde yapılan ve onlara çok büyük acılar veren bu işkenceyi anlamak ve buna bir son vermek gerekmez mi?

Eğer cevap hayır ise yani havyalara benzemiyorsak zaten bu deneylerin ne kadar gereksiz olduğu kendiliğinden ortaya çıkmıyor mu?

Yani her iki durumda da yapılan bir yanlış var ortada.

Başka bir yani daha size: YANİ KANDIRILIYORUZ!

Peki neden yapılıyor bu hayvan deneyleri? Birilerinin bir çıkarı mı var? Açıkça söylüyorum evet birilerinin değil birçoklarının çıkarı var.

Deney için kullanılacak hayvanların üretimi... Bunların pazarlanması...

Bu hayvanlar için üretilen kafesler, yemlikler, suluklar ( tabi açlık ve susuzluk deneyleri yapılmıyorsa)...

Yemler...

Deney malzemeleri...

Denekçilerin bütçesi(sözde bilim insanları)...

Sonunda bulunduğu söylenenin piyasa payı...

Vb... vb...

Artık aklınıza gelen gerisini de siz sıralayın...

Başka bir soru daha. Aynı deney acaba kaç kere yapıldı? Örneğin bir maymunun radyasyona ne kadar süre dayanabildiği...

Soru yağmuruna devam edelim. Neden deney sonuçları ortak bir veri bankasında toplanmıyor? Daha önce yapılmış ve sonuçları bilinen bu deneyler neden tekrar tekrar yapılıyor? Farkında iseniz bir önceki soru burada yenilendi...

Bir deneyde kaç tane canlı hayvan kullanılıyor? Kaç tanesi ölüyor? Kaç tanesi öldürülüyor? Açıklanan doğru sonuç hangisi?

Son bir soru. Alternatif yöntemler var mı?

Evet var.

Alternatif yöntemler daha sonra yazacağım...
ETİKETLER : tavşan