Yazan -Yöneten: Emre Sarıkuş
Seslendirenler: Altan ..." /> Yazan -Yöneten: Emre Sarıkuş
Seslendirenler: Altan ... | Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı" />
BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
16 HAZİRAN 2010 / 13:45

pera film gösterisi






  Türk Belgeselleri






SESİM RÜZGARA

Sesim Rüzgâra "modern bir sürgün hikâyesi"
Yazan -Yöneten: Emre Sarıkuş
Seslendirenler: Altan Erkekli, Altan Gördüm, Engin Alkan, Hakkı Ergök ve Sungun Babacan
Türkiye, 2010, 37'

Belgesel, II. Meşrutiyet'in ilanıyla başlayan Batılılaşma hareketleri çerçevesinde, 1910 yılında Sivriada'ya sürülen ve dönemin zihniyet çekişmelerinin en önemli figürlerinden biri olan sokak köpeklerinin itlaf serüvenini konu alıyor. ‘Gidişleriyle ıssızlaşmış sokaklarda lodosun estiği geceler sesleri duyuldu tıpkı yıllar önce olduğu gibi... Seslere dayanamayanlar sandallara, teknelere atlayıp bazılarını gizlice geri getirmeye gittiler ve adaya yanaştıklarında gördükleri manzarayı bir daha hiç unutamadılar.
Sürgündeki seksen bin köpek denizin ortasındaki bu çorak kara parçasında kendilerini alıp götürecek bir tanrı misafiri bekliyordu. Ne var ki, hayat artık onları geri getirtmeyecek kadar modernleşmişti.' 1910 yılında, Sultan II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden ve Jön Türklerin başa geçmesinden bir yıl sonra, İstanbul'daki sokak köpeklerinin kökünün kazınmasına karar verilir. Mesele büyük bir hızla halledilir. Önceleri köpeklere şehir kapılarında bakılması düşünülmüş, ama sürgünlerin bu duruma büyük bir gürültüyle karşı koyacağı hesaba katılmamıştı. Balık istifi gibi yığılmış, gece gündüz uluyan, hiç durmadan kapışan köpeklerin olduğu yerde yaşamak imkânsız hale gelir. Birbirlerini yiyen köpeklere bakmayı insanların içi kaldırmaz ve herkes bu sürgün cezasına karşı çıkar. Belediye de işi bitirmek için bu gürültücü hayvanları kimsenin yaşamadığı Sivriada'ya göndermeye karar verir.






EZBER

Yazan -Yöneten: Tolga Öztorun
Oyuncular: Ayla Algan, Barış Meriç, Beste Bereket, Bülent Şakrak, Çetin Demir, Demir Ülsoy, Derya Alabora, Emel Çölgeçen, Emre Karayel, Evrim Ülsoy, Füsun Erbulak, Gizem Pilavcı, Gülen Karaman, Hayati Çitaklar, Irmak Ünal, Işık Yenersu, İbrahim Ulutaş, İlker Ayrık, Kuzey Baldöken, Lale Mansur, Mehmet Eren Balı, Mehtap Bayri, Mert Efe, Nuray Ateşavcı, Orbay Sayü, Sevi Algan, Sevinç Erbulak, Şebnem Köstem, Tilbe Saran, Tuna Arman, Zeynep Özyağcılar
Türkiye, 2010, 15'

Neredeyse 100 sene önce 1910 senesinde Meşrutiyet Döneminde II. Abdülhamit döneminde sokak hayvanları için bilinen ilk organize suç çalışması düzenlendi. Üzerinden neredeyse 100 sene geçti... 2009 senesinde halen aynı organize suç çalışmaları sürmektedir.

Gösterimler ücretsizdir.Gösteri saatleri:16haziran-17haziran 17.00-19.00 pera müzesi