BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
07 ARALIK 2007 / 00:35

Köpekler barınaklarda mı yoksa sokakta mı olmalı ?

Bu çok önemli bir konu. "Bize yazın" köşesinden bize gelen övgü mesajlarının yanısıra doğal olarak farklı düşüncelere sahip kişiler de var. Biz bu dostlarımızında düşüncelerine saygı duyuyoruz ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak için bize gelmiş bir mesajı ve karşılığında verdiğimiz yanıtı yayınlamak istiyoruz.

Web master.

Mesaj

sevgili meral hanım, sizi ve yaptıklarınızı takip ediyor ve sizi coğu zaman taktirde ediyorum. ancak bir şey dışında.. benim bildiğim barınaklar hasta ve uyumsuz köpeklerin bakıldıgı tedavi edildiği ve sonra alındıkları ortama bırakılması gereken yerlerdir. siz ve hatta yurdumdaki bütün barınaklarda nedense biriktirme yarışı yapar gibi oraları sağlıklı hayvanlarıda doldurdunuz . bunu neden yapıyorsunuz üstelik yeni yasayla beraber yazılı genelgeler de kesinleşti köpekler tedavileri bittikten sonra sokağa bırakılacaktır: diye.... sanırım siz bundan habersissiniz yada saglıklı hayvanları bile orada tutsak edecek kadar bu duruma alışmışsınız . lütfen beni yanlış anlamayın başta da belirttiğim gibi 1700 köpekle başa cıkmanız olaganüstü bi şey ama neden ve nereye kadar .... sokak hayvanlarını barınaklara toplayıp özgürlüklerini elinden alıp ne yapıyorsunuz .. böyle yaparak sokakta hayvan görmek istemeyen herkesin ekmeğine yağ sürmüş oluyorsunuz . bu durum böyle sonuca ulaşamaz sokak hayvanları sokakta olmalı zaten siz onları barınaklara topladıgınız sürece insanlar hayvanlardan daha da uzaklaşacaklar.... bende duygusal bir insanım ama bir hayvan sever olarak taktir edersiniz ki sadece duygusal olmak yetmiyor aynı ölçüde duyarlı olmaya davet ediyorum sizlerii..

Meral Hanımın cevabı

.. herkesin olaya bakış açısı farklı sadece ben diyorum ki işin kolay tarafını ben seçtiysem bilinçlendirme çalışmaları için sizin gibi duyarlı dostlar çaba sarfetsin. çünkü benim işim sadece bu değil ben halen faal olarak Fatih belediyesinde mühendislik görevimi yapmakta aynı zamanda barınağın da gönüllü yöneticiliğini yapmaktayım yani bilinçlendirme çalışması yapacak hiç zamanım yok. Hayvan sevgimi zaten evimdeki 4 köpegimle karşılıyorum 3 unu sokaktan eve aldım 1 i kendi köpegim ..

Aslinda kolay yol şu olurdu bence. Mühendislik görevini yap, paşa paşa isine bak barınaklar zaten hemen hemen her ilçede oranın yonetimini ihale olarak belediye sirkete versin tüm (bir kaç istisna hariç) diğer barınaklar gibi firma olaya ticari olarak baktığı için körler, sakatlar hastalıklılar gözden uzak, imha edilsin göstermelik biraz hayvan kalsın barınakta her ay da ödeneğini alsın tabii bu arada kaç kişi aradan komisyon alacak allah bilir bilirsiniz ihalelerde hep boyle olur doğal olarak hayvanların bakım masrafı kısılmalıkı firma para kazansin hayvanseverlerle isbirligi yapilmamasina ozen gosterilir cunki hayvansever duygusaldir tedavi gida vb ihtiyaclarin bunlarin tam olmasini ister ve müdahale eder..

Fakat ben zoru seçtiğimi düşünüyorum. Nedeni şu, hayvanların imha edilmesini önlemek ve muhtaç olanların bakımını yapmak, barındırmak sahiplendirmek, agresif olmayanların, mahallede bakılan köpeklerin tekrar yerine bırakılması esas amacımdır. Bunun gibi önemli bir konuda Fatih Belediyesini razı ettim ve bu amaçla barınağın gönüllü yoneticiligine talip oldum. Belediyemiz temel ihtiyaçları, elk, su, tel, araç benim seçtiğim ise aldığım hayvansever elemanlarımın maaşını ödüyor, diğer bütün ihtiyaçları ben organize etmeye çalışıyorum ve asla itlaf yok. Çünkü, köpekler şikayetin sonucu barinağımıza getiriliyor , doğal olarak sorunun çözümünü itlaf olarak görmekten vazgeçtiler..

web sitemizi zaten takip ediyorsunuz hayvansever dostlarla is birligi icindeyiz yani yerel yonetimle (ki hep sabikalidirlar ) uyum icindeyiz..

Amacim hayvan toplamak falan degil beni yalnis anladiginizi dusunuyorum belediyemiz sikayet uzerine her gun sokaklardan kopek getiriyor bazen kupelileri bile sikayet ediyorlar tekrar gönderiyorum mahallesine. Bu sefer ust makama sikayet ediliyorum. barinaga gonderilen kopekleri meral hn neden tekrar saliyor diye savunmasini yapmak icin mucadale ediyorum. sakin uslu zararsız aşılı, kısır gibi savunmalar. Kimi kabul ediliyor tekrar mahalleye kimide vicdansiz kötü insanlar tarafından fare zehiriyle öldürülüyor. Sitemizde gercek hikayelerde tombisin hikayesini lutfen okur musunuz ? (hikaye için tıklayınız) siz bana bu mesaji yazmadan önce bu olayi yazmıştım. okursanız tombiş mahallelinin baktiğı bir köpek. Yani fatih de güvenli sokaklarda zaten köpeciklerimiz dolasiyor..

Ayrica sadece bununla kalmiyor hemen hemen her gun barinagin önüne sakat hasta veya sağlam ev kopekleri terkediliyor veya sur diplerine atılıyor. Diğer ilçelerden gece kamyonlarla sur diblerine barınak yakinlarina kopek birakiliyor. Siz olsaniz ne yapardiniz ben olsam tum ilce belediyelerine kısırlaştır, agresifler dışında mahallesine bırak derdim ama kimse bunu demiyor diyorsa bile gerçeklestirmek için caba sarfetmiyor .

Ben çok uzattim dertlerimle sizi de uzdum kusura bakmayin sizi cok iyi anliyorum amacimiz ayni hepsine birer sicak yuva bulmak magdurlari barindirmak once zihniyeti degistirelim sokaklarda 4 ayakli dostlarimizin cani emniyette olsun insanlar hayvanlarla birlikte yasamayi ogrensin ondan sonra ..Avrupa birligine girmek istiyoruz diyoruz yurt disi seyahatlerimde hemen barinaklari ziyaret eder oradaki sistemi ogrenmeye calisirdim aldigim bilgiler avrupali ve amerikalinin olaya bakis acisini ortaya koyuyor sokakta kopek yok olmayacak sokakta gorulen kopek barinaga alinir avrupada 15 gun barindirilir yuva bulamazsa otanazi amerikada 1 hafta sonuc olumsuz ise otonazi bu uygarlik mi sizce buna uygulamaya asla katilmiyorum ....Turkiyede henuz boyle bir uygulama yok olmamasi ni yurekten diliyorum..

Aslinda cok uzattigimi biliyorum ama biraz daha zamaninizi alacagim 1998 senesinde ben gene hayvanlarla kendi capimda ilgileniyordum o donemki belediye baskanimiz sadettin tantanla gorustum sokak hayvanlari sorununu itlaf ile onleyemezsiniz size onerim var ben organizeyi yapayim ilaclari belediye olarak alalim dernekler yardimiyla kisirlastirma yapalim ve alindigi yerlere birakalim dedim epey direndi cunki masraf olacak zehir daha ucuz ama sonunda kabul etti ve ben cevre sokak hayvanlari dernegi fatos hn shkd cristina hn thkd birgul hn vasitasiyla 500 kadar kopegi kisirlastirtdim kupeledik asiladik ve yerlerine biraktik cok sevincliydim oh be artik oldurulmezler ama ne oldu biliyormusunuz 1 sene icinde rehabilite edilen 500 hayvan yavas yavas yok oldu buyuk cogunlugu buyuksehir belediyesi vasitasiyla habitat toplantilari nedeniyle istanbula cok yabanci misafir gelecekti sokakta cirkin goruntu istemiyorlardi bir kismi ise insanlarin verdigi yiyecek icine katilmis fare zehiriyle yok oldular emek (yakalamak icin kosusturma, vet hekimin operasyonu, yerine birakma isi)milli servet o kadar asi ilac tedavi bosa gitti bir de hayvanlar aci cekti ameliyat oldu sonrada olduruldu ne aci uzuntu verici biz hayvanseverlerin kotu kaderi ama artik bu kotu kaderi degistirmeliyiz diyorum ancak duyarli fakat isin takibini yapacak insanlarla mumkun olabilir bu olay .

dernekleri yani sadece bu is icin yani hayvanlarla ilgilenmek amaciyla kurulmus sivil toplum orgutlerini goreve davet etmek gerekiyor..

Sevgilerimle

MERAL OLCAY

06.07.05