BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
07 ARALIK 2007 / 00:45

KISIRLAŞTIR - AŞILAT - YAŞAT

1 DİŞİ KÖPEK = 67.000 KÖPEK

İtlaf kampanyası, şehir çevresindeki ormanlık alanda yaşayan vahşi hayvanların boşluğu doldurmalarına neden olacaktır. Köpeklerin %80'ini öldürmek mümkün olsa dahi, kalanlar kısa zamanda ölenlerden kalan boşluğu dolduracaktır.
Zira bir tek dişi köpekten altı yıl içinde 67,000 köpeğin ürediği hesaplanmıştır.

5199 No'lu Hayvanları Koruma Yasası'na Göre

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

WHO (World Health Organisation) tarafindan yapılan bir çalışmaya göre,

Her canlı türü için bir taşıma kapasitesi vardır. Bu taşıma kapasitesi kaynakların (barınma, yiyecek, su) ne kadar müsait olduğuna bağlıdır. Gelişmiş omurgalıların (köpekler dahil) nüfus yoğunluğu, çevrenin taşıma kapasitesini doldurmaya eğilimlidir. Nüfus yoğunluğunda ölüme dair herhangi bir azalma, hayatta kalanlar daha iyi üreyebileceğinden, ve daha iyi besleneceğinden, hemen telafi edilmektedir. Bir başka deyişle, köpekler yok edildiğinde, hayatta kalanların ömürleri uzayacaktır çünkü mevcut kaynaklardan daha çok yararlanabilecekler ve kaynaklar için daha az rekabet olacaktır.

Köpek popülasyonunu kontrol etmenin tek etkin yöntemi "kısırlaştır, aşıla, yerine bırak" projesinin uygulanmasıdır. Bu projenin uygulanması ve hayvanların %90'ının kısırlaştırılması durumunda:
6 yıl sonra sokak köpeği sorunu tamamen halledilmiş olacak, Türkiye sokak köpeğinin olmadığı bir ülke olmayı, hem de uygar bir yöntemle başarmış olacaktır

Kaynak:kopeksahiplen.com