BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
19 MART 2011 / 10:46

kasko ve ve zorunlu trafik sigortası...



5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca; “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.”

Bu bir kanuni mecburiyettir. 21 inci maddeye aykırı hareket edenlere hayvan başına üç yüz milyon lira idari para cezası kesilir.

Ancak bu yasal düzenlemeye rağmen, her gün Türkiye’nin dört bir yanında hayvanların onlarcası, trafik kazasına kurban gidiyor, bir kısmı hemen orada iç kanama nedeniyle ölüyor, bir kısmı merhametli birine denk gelip veteriner hekime götürülüyor ancak çoğu zaman felçli kalıyor.

Bu kazalarda, hayvanı, en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürme, bir vicdan meselesi olmaktan çok mecburiyetken, kimi zaman duyarsızlık nedeniyle kimi zamanda veteriner hekime gidildiğinde getireceği ekonomik külfet nedeniyle, yerine getirilmiyor.

Trafik kazaları neticesinde hayatını kaybeden yüzlerce hayvan, çoğunlukla görmezden gelindiği için had safhada yaşanan vurdumduymazlık nedeniyle  ölür. Halbuki, mağduru hayvan olan trafik kazalarında, ölen hayvanların büyük çoğunluğu, çarpan araba yüzünden ölmezler. Genelde, ilk çarpma sonucu ufak kırıkları ve zedelenmeler oluşan hayvan, kaza şoku ile yerde öylece hareketsiz kalır. Hayvan asıl, arkadan gelen diğer aracın üstünden geçmesi sonucu ölür.

İşte bu ekonomik külfet ortadan kaldırılırsa, çok sayıda hayvan canı kurtulur noktasından hareketle, çabalar,  Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortasında yeni yasal bir düzenleme yapılması içindi.

Mevcut yasada, bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücüye hayvan başına 369 TL idari para cezası uygulanırken yapılması istenen düzenleme ile sürücünün çarptığı hayvanın tedavi giderleri, trafik sigortasından karşılanacaktı. Buna göre kaza sonucu yaralanan sokak köpeği, inek ya da ayağı kırılan atın veteriner masrafları, kasko veya trafik sigortası tarafından karşılanacaktı. Ama olmadı.

Maalesef, bu konuda inanılmaz bir bilgi kirliliği var. İnternette dönen haberler, medyada yer alan haberler, sanki hep bu yasal düzenleme yapılmış gibi yansımakta.

Üzülerek belirtmek isterim ki böyle bir yasal düzenleme henüz yapılmadı.

Bu husus, özellikle Çevre ve Orman Bakanlığının yaban hayatı koruma amacıyla hazırladığı bir tavsiye metni mahiyetinde kaldı.

Umarım bu düzenleme, en kısa zamanda yasalaşır ve sizlerle bu güzel gelişmeleri paylaşmak mümkün olur.  

                                                                             Av. DENİZ TAVŞANCIL KALAFATOĞLU

                                                                                                İSTANBUL BAROSU

                                                                                        HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

                                                                                                           Bşk. Yrd.