BİZİ TAKİP EDİN
İSTANBUL, TURKEY
27 OCAK 2011 / 14:40

Bir barınak hayal ediyorum!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hasdal mevkiinde yer alan HASDAL Barınağında yaşanan dramı, emaillerde, facebookta, medyada yer alan haberlerde görmüşsünüzdür.

Resimlerde ve video görüntülerinde yer alan bu şiddet dolu, zalim ve insanlık dışı muamele, hepimizin kanını dondurdu, canını acıttı.

Ve bu dramın, bu yasaya aykırılığın sona ermesi için 23 Ocak 2011 tarihinde, Taksim’de bir eylem gerçekleştirildi.

Ben işte bu eylemle birlikte duyduğum ümitten ve güzel - güvenli bir barınak için neler sağlanması gerektiğinden bahsetmek istiyorum!

Esasında HASDAL Barınağında yaşanan vahşet, işkence ve dram, bu ülkede sadece İstanbul’da Hasdal Barınağında yaşanmıyor. Türkiye’de bir elin parmaklarını geçmeyen barınakları istisna tuttuğumuzda (Yedikule Hayvan Barınağı, Fatih Belediyesinin başarılı yönetimi ve gönüllü işbirliği neticesinde başında sevgili Meral Olcay’ı ile benim için bir numara) Türkiye’deki barınaklarda yaşanan acı gerçek hep bu.....

Ne mutlu ki 23 Ocak 2011 tarihinde, yağmura ve soğuğa rağmen 1500 kişi, bu eylemde yer aldı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulmak için hazırladığım dilekçe için 3120 imza toplandı. Bu insanlar, dilsiz canların kafesler arkasına kapatılarak tüm irade ve özgürlükleri ellerinden alındıktan sonra yaşamaya mahkum edildikleri ızdırap, acı ve işkenceye dur demek, onlar adına bir ses olabilmek için orada bir araya geldi, tek yürek oldu.

Belki İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bile kendisine bağlı bulunan barınakta yaşanan bu şiddet, işkence ve zulümden haberi yoktu. Ama artık haberi var. Şimdi tüm temennim ve inancım, Sayın Topbaş’ın en kısa zamanda, bu olaya el atarak gerekli düzenlemeleri ve iyileştirmeleri yapacağı yönünde!!

Barınaklarımız, o dilsiz canlarımız için nasıl daha güzel ve güvenli bir yer olur kısaca bundan bahsetmek istiyorum:

Bir barınakta olması gereken kriterler; 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Kanunun Uygulama Yönetmeliği ve Bakanlıkların yayınladığı Barınak Genelgeleri uyarınca, net bir şekilde belirlenmiştir.

Ancak, bu yasal çerçevenin dışında, bir barınağın iyi olabilmesi için aşağıdaki koşullar da mutlaka sağlanmalıdır:

1- Hayvanlar mal olarak değil can olarak değer görmelidir. Bunun için de Barınakta çalışan ya da çalışacak kişiler, bu hususa dikkat edilerek seçilmeli, sırf başkanın uzaktan akrabası diye kişiler barınaklara yerleştirilmemeli, barınakta çalışan/çalışacak kişide hayvan sevgisi ve merhamet duygusunun varlığı aranmalıdır.

2- Barınakta, muhakkak, Belediyenin de uygun göreceği şekilde gönüllülerin yetkililerle birlikte yasada belirtildiği üzere eş güdümlü olarak çalışmasına izin verilmesi gerekir.

3- Her ne kadar hayvana şiddet yasa ile yasaklanmış da olsa, Belediye Başkanının açık talimatı ile hayvanların barınakta herhangi bir fiziksel ya da psikolojik şiddet görmesi KESİNLİKLE bir kez daha YASAKLANMALI ve buna uymayan çalışanın işine derhal son verilmelidir.

4-Barınağın denetiminin kolaylaşması, şeffaf bir barınak haline gelebilmesi ve üzerindeki  şaibelerden kurtulmasının sağlanması için barınağa kamera görüntü sisteminin yerleştirilmesi önemlidir.

 5- İlçe bölgedeki hayvanların kısırlaştırılmaları, sadece maddi kazanç kaygıları ile şu anda yapıldığı gibi haşere firmalarına ihale edilmemeli, ameliyatlar, ehil kişilerce yapılmalı, amaç sadece hayvan kesip hayvan başına/chip başına para ödenmesi şeklinde olmamalı, amaç gerçekten hayvan başına sağlıklı kısırlaştırma yapmak olmalıdır. Bu şekilde ihale edilen firmalara, ameliyat sonrası sağlıklı kalan hayvan başına para ödeme yoluna gidilmesi, bu tür ahlaksızlık ve cinayetleri de engelleyecektir.

Barınakta ameliyat edilen hayvanların, ameliyatlarının ehil kişiler tarafından yapılmasnınn yanı sıra, hayvanların ameliyat sonrası bakımları özenle yapılmalı, hayvanların can taşıdıkları unutulmamalı ve hijyene önem verilmelidir. Ve ameliyat edilen her hayvan, en az 3 gün barınakta müşahede altında tutulmadan sağa sola-ormana atılmamalıdır. Ameliyat edilen hayvanlar, iyileştikten sonra alındığı yere bırakılmalıdır.

6- Barınağa giren her hayvan için kayıt defterine, kayıt  girilmeli. Barınaktan her çıkışta da kayıt aynı şekilde işlenmelidir. Böylelikle barınağa kaç hayvan girdi, kaçı çıktı, hayvanlara ne oldu şeklindeki sorulara karşı hayvanların takibi sağlanabilecektir.

7- Barınağın beslenme ihtiyacının karşılanması da en önemli hususlardan biridir ve bu husus Belediyenin asli görevi olarak yasada düzenlenmiştir. İlçe sınırları içindeki işletmeler, fabrikalar, restoran ve otellerle anlaşma yapılarak gıda yardımı sağlanmalı, hayvanlar ASLA aç bırakılmamalıdır.   

8-Barınakta bir usulsüzlük, yasaya aykırılık olması halinde, olay mahkemelere intikal dahi ettirilmeden, kişinin barınakla ilişiği derhal kesilerek giderilme yoluna gitmeli. Belediye, kendi kontrolü ve yükümlülüğü içinde kalan barınaktaki usulsüzlüğü, hayvanlar daha fazla zarar görmeden, hayvan severler seferber olmadan halledebilmelidir. Hayvan barınağının, Belediyenin diğer sorumluluğu altındaki işletmelerden çok daha farklı özellik taşıdığı, ortada can mevzu bahis olduğu unutulmamalıdır.

9-Bir barınakta, bu işe gönlünü vermiş, hayvanlara değer veren ve onları seven en az iki veteriner hekim de, mutlaka bulundurulmalıdır.

     Yasa ile belirtilen kriterlerin yanı sıra yukarıda yer alan koşullar da gerçekleştirildiğinde, ülkemizde, Fatih İlçesine bağlı Yedikule Hayvan Barınağındaki zihniyetle işletilen daha bir çok barınak görebileceğimize inanıyorum.

Buradan bütün ilçe ve il belediye yetkililerine sesleniyorum.

Bu koşulları sağlamak zor değil. Bu, sizlerin, hem yasal hem de vicdani sorumluluğunuz!!!

                                                                                  Av. DENİZ TAVŞANCIL KALAFATOĞLU

                                                                                                     İSTANBUL BAROSU

                                                                                             HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

                                                                                                                    Bşk. Yrd.